فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 26 (تابستان 1393)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 26 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر رضوان حکیم زاده، دکتر محمدعلی میرزابیگی، مقصود رسولی سقای صفحات 7-24
    این پژوهش به منظور بررسی نیازهای آموزشی اولیاء شرکت کننده در برنامه های آموزش خانواده آموزش و پرورش ناحیه یک تبریز انجام شد. روش پژوهش از نظر اجرا روش توصیفی، پیمایشی و از نظر نتایج یک تحقیق کاربردی است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل والدین کلیه دانش آموزان که در سال تحصیلی92-91 در این ناحیه مشغول به تحصیل بودند. برای انجام تحقیق، تعداد 382 نفر والدین به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسش نامه محقق ساخته به ترتیب (پرسش نامه والدین دانش آموزان ابتدایی 59 سوال بسته پاسخ و یک سوال باز پاسخ) ، (پرسش نامه والدین دانش آموزان راهنمایی 55 سوال بسته پاسخ و یک سوال باز پاسخ) و (پرسش نامه والدین دانش آموزان متوسطه 62 سوال بسته پاسخ و یک سوال باز پاسخ) در یک مقیاس لیکرت 5 درجه ای (خیلی کم- کم- متوسط- زیاد و خیلی زیاد) استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزار توسط پنج نفر از اساتید دانشگاه های تهران و تبریز تایید و پایایی آن ها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب 980/0، 871/0 و 976/0 محاسبه شده است. برای رسیدن به اهداف تحقیق 5 سوال پژوهشی در نظر گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و آمار استنباطی (آزمونt مستقل، واریانس یک راهه(Anova) ) در نرم افزار spss استفاده گردید. نتایج به دست آمده از یافته های پژوهش نشان می دهد که نیازهای بعد اخلاقی- مذهبی مهم ترین نیاز آموزشی اولیاء در برنامه های آموزش خانواده هستند. ابعاد اجتماعی- فرهنگی، روان شناختی- تحصیلی، مسائل نوپدید و مسائل جسمی- بهداشتی در اولویت های بعدی نیازهای آموزشی والدین قرار دارند. سایر یافته های پژوهش نشان داد که میان نیازهای آموزشی والدین و متغیرهایی هم چون جنسیت، سن، میزان تحصیلات، رشته تحصیلی و شغل اولیاء تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، نیازسنجی آموزشی، آموزش والدین، آموزش خانواده
  • دکتر محمدرحیم نجف زاده، ژیلا مرسلی، دکتر حمید جنانی صفحات 25-39
    هدف این پژوهش ارزیابی درونی گروه آموزشی تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بود که کوشش شد با رویکرد سیستمی، نقاط قوت و ضعف گروه شناسایی شود و در نهایت پیشنهادهایی جهت بهبود و ارتقاء کیفیت گروه ارائه شود. در این مطالعه از روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل 4 نفر مدیرگروه، 12 نفر هیئت علمی، 315 نفر دانشجو و254 نفر دانش آموخته بود. نمونه آماری این تحقیق شامل 4 نفر مدیر گروه و 12 نفر اعضاء هیئت علمی بود که هر دو از روش نمونه گیری سرشماری کامل بدست آمده بود. برای انتخاب نمونه آماری از بین دانشجویان و دانش آموختگان از روش نمونه گیری مورگان استفاده شد که شامل 157 نفر دانشجو و 105 نفر فارغ التحصیل بود. در این پژوهش جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه و چک لیست استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده شد. میزان کیفیت هر یک از عوامل در طیف سه سطحی «مطلوب» ، «نسبتامطلوب» و «نامطلوب» مشخص شد. در این پژوهش 7 عامل، 31 ملاک و 100 نشانگر برای ارزیابی وضعیت موجود گروه مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان داد که اهداف، جایگاه سازمانی، مدیریت و تشکیلات و دانشجویان در وضعیت مطلوب قرار داشت. اعضاء هیئت علمی،راهبردهای یاددهی–یادگیری، دوره های آموزشی و برنامه های درسی و امکانات و تجهیزات آموزشی–پژوهشی در وضعیت نسبتا مطلوب و دانش آموختگان در وضعیت نامطلوب ارزیابی شدند. در مجموع گروه در سطح نسبتا مطلوب ارزیابی شد که حکایت از ضرورت و تلاش و فعالیت بیشتر اعضای گروه و مسئولان ذیربط در جهت بهبود و ارتقاء وضعیت این گروه آموزشی دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت آموزش عالی، ارزیابی درونی، تربیت بدنی، گروه آموزشی
  • جواد شیرکرمی، دکتر سعید بختیارپور صفحات 41-58
    این پژوهش، مسئله نابرابری های آموزشی را در بعد مناطق آموزش و پرورش با مطالعه موردی مقطع ابتدایی شهرستان دهلران مورد مطالعه قرار داده است. پژوهش حاضر نوعی مطالعه اسنادی می باشد؛ اطلاعات جمعیتی مورد نیاز این پژوهش با استفاده از داده های آماری آخرین سرشماری نفوس و مسکن، و نیز اطلاعات مربوط به آموزش و پرورش (دانش آموزان، معلمان و ساختمان های آموزشی) با استفاده از آمار و ارقام موجود در آموزش و پرورش شهرستان مورد مطالعه کسب شده است و سپس این آمار و اطلاعات در فرم های اطلاعاتی محقق ساخته طبقه بندی و تنظیم شده اند. به منظور مقایسه و رتبه بندی میزان بهره مندی مناطق و نواحی مختلف (اعم از شهر یا روستا) از آموزش مقطع ابتدایی، از شاخص ها و فرمول های برنامه ریزی آموزشی، نظیر شاخص انتخاب منطقه، ضریب جینی، منحنی لورنز و نمودار پنج قسمتی سطوح بهره مندی مناطق استفاده گردید. در ادامه به منظور تعیین میزان نابرابری های آموزشی، داده ها و اطلاعات با استفاده از نرخ های ثبت نام و پوشش تحصیلی واقعی، نسبت دانش آموز به معلم، ضریب بهره برداری از فضاهای آموزشی و نرخ بازده های آموزشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که در بین مناطق و نواحی مختلف (اعم از شهر یا روستایی) شهرستان دهلران، از حیث بهره مندی از فرصت های آموزشی تعادل مناسبی برقرار نیست. از جنبه نرخ های ثبت نام و پوشش تحصیلی و نیز از حیث میزان دسترسی به معلمان مقطع ابتدایی، مناطق شهری نسبت به نواحی روستایی و گروه پسران نسبت به گروه دختران برتری داشته و در سطح بالاتری قرار دارند. در زمینه دسترسی به فضاهای آموزشی مناطق شهری نسبت به نواحی روستایی برخوردارتر بوده اند و در مورد نرخ بازده های آموزشی، دختران نسبت به پسران و مناطق شهری نسبت به نواحی روستایی برتری دارند.
    کلیدواژگان: نابرابری آموزشی، جمعیت لازم التعلیم، پوشش تحصیلی، فضاهای آموزشی، مقطع ابتدایی، شهرستان دهلران
  • بیتا یزدانی، دکتر سیدداود حسینی نسب، دکتر محمدعلی فرنیا صفحات 59-74
    کاربرد صحیح فناوری های جدید مثل رایانه و تجهیزات وابسته به آن، به خصوص چند رسانه ای ها، در آموزش و یادگیری اهمیت بسزایی دارد و به بهبود فرایند یاددهی و یادگیری کمک می کند. هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش به کمک رایانه (CAI) در مقایسه با آموزش سنتی بر یادگیری زبان انگلیسی سال دوم دبیرستان ها می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر عبارت است از کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم دبیرستان های دخترانه ناحیه یک تبریز که در سال تحصیلی 92-1391 مشغول تحصیل بودند و تعداد آنها 489 نفر بود. حجم نمونه برای هر گروه 22 نفر (گروه آزمایش و گروه کنترل) که به روش نمونه گیری تصادفی از بین کلاس های دوم دبیرستان ها انتخاب شد. در پژوهش حاضر روش تحقیق، نیمه آزمایشی می باشد. به منظور گردآوری داده ها از آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته به صورت پیش آزمون و پس آزمون و بسته آموزشی زبان انگلیسی استفاده شد. با استفاده از نرم افزار spss برای تجزیه و تحلیل فرضیه ها از آزمون های tو Ancova استفاده شد. نتایج یافته های پژوهش حاضر نشان داد که آموزش به کمک رایانه بر یادگیری زبان انگلیسی (دستور و ساختار جملات، مهارت های نوشتاری، درک مطلب و لغات و اصطلاحات) موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش به کمک رایانه، آموزش سنتی، یادگیری زبان انگلیسی
  • دکتر جمال عاشوری، دکتر محمدرضا صفاریان صفحات 75-88
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر روش های تدریس فعال بر پیشرفت تحصیلی درس ریاضی بود و به مقایسه تاثیر روش های تدریس سکوسازی، حل مسئله و سنتی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی درس ریاضی شهرستان ورامین پرداخته شد. در یک طرح نیمه آزمایشی 45 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه جایگزین شدند. گروه های آزمایش به طور مجزا 10 جلسه تحت به کمک روش های سکوسازی و حل مسئله آموزش دیدند و گروه کنترل با روش سنتی آموزش دید. همه گروه ها آزمون معلم ساخته پیشرفت تحصیلی را به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماهه تکمیل کردند. داده ها با روش کوواریانس تحلیل شدند. نتایج نشان داد در مرحله پس آزمون روش سکوسازی برخلاف روش حل مسئله باعث افزایش پیشرفت تحصیلی شده است. اما در مرحله پیگیری اثر روش های تدریس سکوسازی و حل مسئله در افزایش پیشرفت تحصیلی تفاوت معنی داری نداشتند. گرچه اثر روش سکوسازی زودتر از روش حل مسئله بروز می کند، اما در بلند مدت میان این دو روش تدریس تفاوت معنی داری وجود ندارد. بنابراین روش های تدریس سکوسازی و حل مسئله در افزایش پیشرفت تحصیلی موثر هستند.
    کلیدواژگان: سکوسازی، حل مسئله، سنتی، پیشرفت تحصیلی، درس ریاضی
  • فریده گلشانی، دکتر غلامرضا گل محمدنژاد، دکتر علی نقی اقدسی صفحات 89-101
    هدف این مطالعه تاثیر آموزش مهارت های زندگی در دوران بارداری برسلامت روان مادران باردار بود. پژوهش حاضر مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون–پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش زنان باردارشهری و روستایی بستان آباد است که برای انتخاب نمونه آماری ابتدا پرونده های مادران باردار موجود دریکی از مراکز بهداشتی درمانی شهری، روستایی بررسی و به روش در دسترس انتخاب، سپس بصورت غیرتصادفی، 30 نفر در گروه آزمایش و 30 نفر در گروه کنترل جایگزین شدند. مهارت های زندگی در 20 جلسه یک و نیم ساعته به گروه آزمایش ارائه شد. اطلاعات درباره متغیرهای پژوهش به کمک پرسشنامه سلامت عمومی (28-GHQ) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون از گروه آزمایش و کنترل کسب شد. تحلیل داده ها با روش تحلیل کواریانس انجام شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های زندگی برای افزایش سلامت روانی مادران باردار گروه آزمایش موثر است. همچنین نتایج نشان داد که آموزش مهارت های زندگی بر اضطراب و اختلال خواب، افسردگی، بعد جسمانی و کارکرد اجتماعی موثر است. در کل نتایج این پژوهش بیانگر اثر بخش بودن آموزش مهارت های زندگی دردوران بارداری بر سلامت روان مادران باردار می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، سلامت روان زنان باردار
  • دکتر خدایار ابیلی، دکتر جواد پورکریمی، ابراهیم مزاری*، کبری خباره، سودابه باده بان صفحات 103-124
    هدف از پژوهش حاضر، تبیین نقش خودبالندگی مدیران مدارس شهر ری بر عملکرد آنان بوده است. روش پژوهش توصیفی و همبستگی و روش تحلیل از نوع مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران مدارس شهر ری بوده که با روش نمونه گیری طبقه ای با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران، حجم نمونه 180 نفر تعیین شد. از پرسش نامه خودبالندگی مدیران با پایایی (95/0) و پرسش نامه عملکرد با پایایی (91/0) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. الگویابی مدل معادلات ساختاری نشان داد، دانش و اطلاعات بنیادی با ضریب مسیر (79/0=γ) بر عملکرد مدیران تاثیرگذار بوده است. به عبارت دیگر، مدیرانی که بر واقعیات اساسی سازمان اشراف داشته و دانش و اطلاعات مرتبط با مدیریت بیشتری دارند، عملکرد مطلوب تری خواهند داشت. هم چنین صفات برتر خودبالندگی شامل خلاقیت، فراست ذهنی، عادات و مهارت های یادگیری متعادل و خود آگاهی نیز با ضریب مسیر (74/0=γ) بر عملکرد مدیران مدارس تاثیرگذار بوده است. نهایتا، شاخص های نیکویی برازش (GFI) ، شاخص برازندگی افزایشی (IFI) ، جذر میانگین مجذورات خطای تقریب (RMSEA) ، شاخص برازندگی هنجار شده (NFI) و شاخص نیکویی برازندگی تطبیقی (AGFI) تاثیر مهارت های ویژه خودبالندگی بر عملکرد مدیران مدارس را تایید نکرد.
    کلیدواژگان: خودبالندگی، مهارت های ویژه، صفات برتر، عملکرد، مدیران مدارس
  • فاطمه نجفلوی، دکتر محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 125-138
    این مطالعه اثربخشی خانواده درمانی راهبردی کوتاه مدت (BSFT) ، را در بهبود جو خانواده های دارای عضو وابسته به مواد و پیشگیری از عود بررسی کرده است. روش تحقیق نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون- پس آزمون- آزمون مجدد استفاده شد. 30 نفر از کسانی که به مراکز درمان سرپایی مراجعه می کردند با دارا بودن شرایط ورود به پژوهش بصورت هدفمند انتخاب شدند. همگی مردان سنین30-20 سال و مجرد بودند که با خانواده اصلی خود زندگی می کردند. مواد مصرفی آنان افیونی و محرک یا ترکیبی بود. 15 نفر از آنان به همراه پدر و مادر در گروه خانواده درمانی راهبردی کوتاه مدت BSFT)) و 15 نفر از آنان در گروه کنترل که درمان نگهدارنده با متادون (MMT) و درمان معمول مرکز را دریافت می کردند، بصورت تصادفی جایگزین شدند. افراد به مقیاس جو خانواده (FES) (موس وموس، 1986) در پیش و پس از مداخله و 2 ماه بعد از خاتمه درمان پاسخ دادند. نتیجه تحلیل واریانس با اندازه های مکرر نشان داد که میزان انسجام، تعارض، سازماندهی و کنترل در دو گروه تفاوت معنی داری دارد. همچنین BSFT در کاهش میزان عود اثربخش تر است. نتایج بیانگر اینست که الگوی BSFT در کنار درمان های معمول مراکز در بهبود ابعاد جو خانواده و کاهش میزان عود کارآیی بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: خانواده درمانی، راهبردی کوتاه مدت (BSFT)، جو خانواده، وابستگی به مواد، پیشگیری از عود
|
  • Pages 7-24
    The present research was conducted in order to study the educational needs of the parents taking part in family education programs of Tabriz District 1 Educational Office. The present study is a descriptive-survey based research, and an applied research in terms of its results. The population of the study included the parents of all students, in the academic Year 91-92. Cluster random sampling was used for selecting 382 parents. To collect the data three Lickert scale researcher-made questionnaires of were prepared. The primary school learner's parental questionnaire included 59 fixed answer questions and 1 open-ended question; the questionnaire for junior high school learners included 55 fixed answer questions and one open-ended question and the questionnaire for senior high school students included 62 fixed answer questions and one open-ended question. The face validity and content validity of the questionnaires were verified by the supervisor and four professors from Tabriz University, and their reliability in Cronbach Alpha was calculated to be 0.980, 0.871 and 0.976. To achieve research goals, 5 research questions were posed. To analyze the data the descriptive statistics including frequency, median and mean and the inferential statistics of independent t-test, one-way-ANOVA of SPSS software were conducted. The results from the study indicate that the most important educational needs of the parents in family education programs from the parent's point, of view are religious-moral needs. Cultural-social, educational - psychological, emergent issues and hygienic - physical dimensions were respectively the parent's other educational needs. The results also indicate that there is no significant difference between the educational needs of the parents and variables like sex, age, educational level, and the parent's job.
    Keywords: Educational needs, Educational need analysis, Parent education, Family education
  • Pages 25-39
    The purpose of this study was to evaluate the internal quality of Physical Education and sports sciencesdepartment of Tabriz Azad University and to determine the strong and weak points of the department in order to give some suggestions for improving the quality of education this department. The methodology used was a descriptive cross – sectional one. The statistical population concluded 4 heads of thedepartment, 12 faculty members, 315 students and 254 graduates of Physical Education course. The statistical samples were 4 heads of the deportment, 12 faculty members which were selected in an all counting way. For selecting the sample of students and graduates, including 157 students and 105 graduates, Morgan’s table was used. For gathering the data, two instruments including a questionnaire and a check list were utilized. Using SPSS soft ware the data were analyzed. The quality of each item was determined at one of these three levels: full efficient, efficient to some extent and non efficient. For evaluating the quality of the department, 7 factors, 31 criteria and 100 indicators were applied. The findings showed that the goals, organizational station, managerial and organizational structure and also students were located at an efficient level. The faculty members, teaching and learning methods, educational courses and curriculum and educational and research equipments and facilities were found to be at a relatively efficient level, but the graduates were at a non-efficient level. On the whole, the physical education and sports sciences department was at a relatively efficit level. The findings reveal that the faculty members and decision makers should do their best to improve the educational quality of the department.
    Keywords: Higher education quality, internal evaluation, Physical Education, educational department
  • Pages 41-58
    In this study, the issue of educational inequalities is investigated in different educational areas through a case study at Dehloran`s elementary schools. The present study is a documentary study; the demographic data required for this study has been acquired by statistical data from the recent census of population and Housing as well as information regarding education (students, teachers and educational buildings) using the statistics provided by Dehloran education office. Then, the statistics were classified and adjusted in the researcher made information. To compare and rank the amount to which different areas and regions (rural or urban) benefit from elementary education, indicators and formulas for educational planning such as the index of region selection, Gini coefficient, Lorenz curve, and benefit levels chart were used. Moreover, in order to determine the educational inequalities, the data was analyzed using enrollment fees and the actual educational coverage, the ratio of students to teachers, utilization coefficient of educational spaces, and rates of the educational efficiency. The results of this study indicate that there is not a proper balance among different regions and areas (weather urban or rural) of Dehloran in terms of benefited educational opportunities. In terms of enrollment fees and educational coverage as well as access to elementary school teachers, urban areas as compared with rural areas and boys as compared with girls are at a higher level. Urban areas have more access to educational spaces compared to rural areas. As for the rates of educational efficiency, girls and urban areas are superior to boys and rural areas, respectively.
    Keywords: Educational Inequality, Education Needed Population, Education coverage, Educational spaces, Elementary Schools, Dehloran city
  • Pages 59-74
    The proper application of new technologies such as computer and its related equipment, especially multimedia in instruction and learning is highly important which help to improve teaching and learning process. The main purpose of the present research was to study the effect of Computer Assisted Instruction (CAI) compared with the traditional instruction on the second grade high school students’ learning English .The statistical population of this research was all the female students in the second grade high schools of District 1 in Tabriz in 1391-92 who were 489 students. The sample of the study included 44 students who were randomly selected from among the second grades of these high schools and randomly assigned in two groups of 22, one experimented group and one control group. This study was a quasi-experimental research. The teacher made pretest – post test and English instructional package were used to collect the data. The hypotheses were analyzed using T – test and ANOVA in SPSS software. The results confirmed that computer assisted instruction had a significant effect on learning different aspects of the English language: grammar and sentence structure, writing skills, vocabulary and idioms, and reading comprehension.
    Keywords: Computer Assisted Instruction, Traditional Instruction, Learning English
  • Pages 75-88
    The purpose of this study was to examine thecourses impact of active teaching methods on academic achievement of math lesson, comparing the impact of scaffolding, problem solving and traditional methods on academic achievement of the fifth grade primary boy students in Varamin suburb. In a queasy-experimental study, 45 students were selected by multi-step cluster sampling method and randomly assigned to three groups. In 10 sessions, the two experimental groups were instructed by scaffolding and problem solving methods respectively. The control group received traditional mastruction. All groups completed the teacher-made tests as the pre-test, post-test and two-month follow-up. The data were analyzed through covariance method. The results showed that in post-test, scaffolding method unlike problem solving method lead to increase of academic achievement (p
    Keywords: Scaffolding, problem solving, traditional, Academic achievement, math lesson
  • Pages 89-101
    The aim of the current study was to study the effect of teaching life skills training during pregnancy on pregnant mother's mental health. The present study is a semi empirical research with pre- test, post- test and control group. The statistical population included all the urban and rural pregnant women of Bostanabad. Firstly, In order to select the statistical sample, the existing files of pregnant mothers were examined in one of the urban and rural health and treatment centers and the individuals qualified to enter the study were chosen by random sampling, and then, 60 persons were randomly assigned in two groups, 30 in the experimental group and 30 in the control group, randomly. Life skills have been thought during 20 sessions (90 min for each session) to the experimental group. The information about research variables were obtained by General Health Questionnaire (GHQ-28) in two steps of pre and post-test. The data analysis was done by ANOVA. The results showed that teaching life skill was effective in increasing the general health of pregnant mothers of the experiment group. Also, the results showed that teaching life skills had an effect on pregnant mothers’ anxiety and insomnia, depression, physical dimension and social function. In general, the present research results showed that teaching life skills during pregnancy was effective on pregnant mothers’ mental health.
    Keywords: life skills training, pregnant mother's mental health
  • Pages 103-124
    This study aimed to investigate the role of Self-development of school administrators in their performance in Ray City. The research method was descriptive and correlational and the analysis used was structural equation modeling. The Statistical population was all school administrators of Rey city. Using Cochran's sampling formula, the researchers selected 180 managers by Stratified random sampling with proportional allocation. The manager Self-development questionnaire with the reliability of α=0/95 and performance questionnaire with the reliability of α=0/91 were used for the data collection. The structural equation modeling showed that basic knowledge and information with path coefficients (γ=0/79) have a significant effect on the on managers’ performance. In other words, managers who have adequate knowledge of the basic administrative facts and management will have better performance. Also, Self-Development meta-qualities included creativity, mental agility, balanced habits and skills of learning with path coefficients (γ=0/74) have an impact on the school principals’ performanas. Finally, goodness of fit index (GFI), incremental fitness index (IFI), root mean square error of approximation (RMSEA), normalized fitness index (NFI) and the comparative elegance of goodness index (AGFI) did not confirm the impact of the Self-development specific skills on the principals, performances.
    Keywords: Self, development, specific skills, Performance, school administrator
  • Pages 125-138
    This study has examined the effectiveness of brief strategic family therapy (BSFT) on improving the environment of families with addicted member. 30 male participants were selected among people who were under therapy in an outpatient health care center. They were 20-30 years old and single who lived with their parents. They used opiate, analeptic and combined drugs. 15 people along with their parents were assigned in a brief strategic family therapy (BSFT) group and 15 people in a control group who received Methadone maintenance therapy (MMT) as a usual therapy of the center. They were assigned randomly in these two groups. The participants replied to Family Environment Scale (FES) in the pre-test, post-test and a follow up test 2 months after termination of the treatment. The results of the variance analysis with repeated measures demonstrated that cohesion, conflict, organization and control in two groups had a significant difference. BSFT was found to be effective in reducing relapse rate. The results represent that BSFT model along with the usual treatment of the language centers are more effective in improving aspects of family environment and reducing relapse rates.
    Keywords: brief strategic family therapy (BSFT), family environment, substance dependency, relapse prevention